Footprint
jouw ecologische voetafdruk

Op deze pagina gaan we dieper in op het begrip Footprint / ecologische voetafdruk. Hoe bewust ben jij je van jezelf, de natuur, jouw plek hier op aarde en wat is jouw toevoeging (of belasting) op onze planeet?

Onderwerpen op deze pagina relevant aan ‘footprint/ecologische voetafdruk’:

Ecologische voetafdruk, overconsumeren, kapitalisme, gezondheid, voeding, verspilling, verslaving, emotionele afhankelijkheid, vegetarisme, veganisme, lokale voeding, biologische landbouw, duurzaamheid, landbouw, stadslandbouw, gemeenschapstuinen, prana, persoonlijke verdieping, samenleving, behoefte vervulling

Wat betekent footprint of ecologische voetafdruk eigenlijk?

De ecologische voetafdruk, of footprint, meet de hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen die je gebruikt en de bijbehorende impact op het milieu.

Het omvat onder andere het land en water dat nodig is voor voedselproductie, huisvesting, energieconsumptie, afvalverwerking en andere activiteiten.

Jouw footprint of voetafdruk is een ‘stap’ in je bewustwordingsproces

Wanneer je écht de verdieping in jezelf aangaat zul je met meer respect en dankbaarheid naar jouw plek hier op aarde kijken. Jouw footprint of voetafdruk is hier onderdeel van. Je zult bewuster worden van je gedrag, je (voedsel) verslaving en jouw inbreng hier op aarde.

In dit artikel helpen wij jou bewuster te maken over dit thema, bekijken we de mogelijkheden en geven wij je de nodige informatie om je verder te verdiepen.

We helpen mensen in hun bewustwordingsproces

Tijdens retraites die wij organiseren ervaren mensen in welke mate ze emotioneel afhankelijk zijn geworden van de meest gebruikelijke dingen zoals eten, drinken, spullen (kopen), maar ook de zwaardere onderwerpen zoals alcohol, of andere verdovende middelen.

Als organisatie zetten we ons dagelijks in om mensen te helpen bij hun bewustwordingsprocessen, waarbij je footprint een belangrijke ‘stap’ is in je persoonlijke ontwikkelingsproces. Binnen onze retraites en community nodigen we gelijkgestemde mensen uit om met elkaar te verbinden. Ook jij bent van harte uitgenodigd.
– Brahman Menor

Onze footprint/ecologische voetafdruk is erg hoog

DOOR ONZE CULTUUR WETEN WE NIET BETER…

We zijn in onze Westerse cultuur van jongs af aan al aangeleerd om (te veel) te consumeren. Drie maaltijden per dag, aardappels, vlees, groente, snacks tussendoor. Koekjes, snoepjes en noem maar op. Het gevolg? gezondheidskwalen, westerse welvaartsziekten, suikerverslaving, verhoogd aantal antidepressiva, stijging in medicijnafgifte, groente en fruit met nog maar weinig voedingsstoffen… waarom consumeren we zoveel, dat het onszelf, onze natuur en onze gezondheid schaadt?

“Met onze huidige footprint hebben we 3.6 wereldbollen nodig…”

Nederlanders consumeren gemiddeld zoveel, dat als iedereen op moeder aarde zoals wij zouden leven – we 3.6 wereldbollen nodig hebben om aan onze behoefte te voorzien. Je kunt jouw verbruik berekenen. Ecologische voetafdruk of footprint noemen ze dat. Grote kans dat jij net als de gemiddelde Nederlander onnodig veel van de wereld vraagt. Deze hoge ‘consumptie’ leidt ertoe dat we (met zijn allen) onszelf en de aarde uitputten… of concreter gezegd: misbruiken!

Verslaafd aan kopen (en eten)
Ali, Shein, McDonalds, Domino’s…

Met consumeren bedoelen we niet alleen het nuttigen van voeding, hoewel we daar als baby al mee beginnen en daar eigenlijk nooit meer mee stoppen! Ondanks dat weet vrijwel iedereen inmiddels dat we over-consumeren en dat dit negatieve gevolgen heeft voor onze planeet, gezondheid en directe milieu, blijven we toch op de automatische piloot doorgaan in deze comfortabele bubbel.

Het is ons aangeleerd en het wordt ons ook niet afgeleerd… We worden zelfs gestimuleerd – door reclame – om nog behoeftiger te leven. Daarnaast is het aspect ‘groepsdruk’ waardoor we over het algemeen minder doen wat goed voor onszelf is. We leven in een kapitalistische maatschappij waarin spullen, luxe en merken van emotionele waarde zijn. Geldt dit niet voor jou, dan ben je al een stap verder in een bewuster leven!

Kapitalisme stimuleert de groei van onze ecologische voetafdruk (footprint)

Als consument worden we in zekere mate gehypnotiseerd door reclame, fastfood en (dure) merken. Het consumeren hiervan geeft ons ook nog eens een goed gevoel… Het werkt zelfs verslavend! Denk eens aan nicotine, alcohol, fastfood en cafeïne. Al decennia wordt er in de media reclame gemaakt voor voedingsmiddelen en luxe producten die deze stoffen bevatten. Er zijn miljarden euro’s verdiend aan de verkoop van deze producten. Daarnaast is er nog de nasleep van de problematiek die verslaving met zich meebrengt… En het ergste is, ook daar wordt aan verdiend!

Je bent emotioneel afhankelijk geworden van consumeren

We zijn de dupe van onze consumeer maatschappij… De oplossing is eigenlijk simpel. Gewoon stoppen! Eet je te veel en heb je overgewicht? Dan stop je met te veel eten. Heeft voeding een slechte impact op jouw gezondheid, eet dan minder! Is alcohol slecht voor je, waarom haal je het dan in huis? Heb je een slechte conditie, sport dan meer! Hoe simpel het ook lijkt, stoppen met deze ‘verslavingen’ is lastig… even uitstellen tot het nieuwe jaar, dan kom je weer uit bij de goede gewoontes waar het gros van de mensen elk jaar opnieuw op spaak loopt!

Waarom het maar 8% van de mensen lukt om te veranderen…

Wist je dat maar 8% van de mensen slaagt in het eigen maken van goede gewoontes? Dit komt doordat de (slechte) gewoontes ons emotioneel stabiel houden. We blijven ermee doorgaan ondanks dat we er vaak lichamelijke klachten (tot chronische aandoeningen aan toe) aan overhouden. Als we direct stoppen zou 90% van de mensheid kampen met afkickverschijnselen.

Over consumptie - consumeer maatschappij verhelpen

Overconsumptie verminderen, je footprint verlagen én geld te besparen

Wanneer je jezelf echt gaat verdiepen in je eigen bestaan en los wilt komen van conditioneringen en verslavingen zul je ook anders gaan kijken naar wat je daadwerkelijk nodig hebt in je leven. Wil je op korte termijn een verdieping maken en meer in je essentie gaan leven, informeer je dan eens in een van onze retraites. Wil je liever rustig aan beginnen met het integreren van een bewuste leefstijl, dan hebben we hier alvast 10 tips voor je verzameld waarmee je op korte termijn al veel impact kunt hebben.

10 praktische tips om je footprint (ecologische voetafdruk) te verlagen

1. Intermittent vasten: Niet alleen zijn er talloze gezondheidsvoordelen wanneer je periodiek vast, het is ook in het voordeel van je portemonnee met de dure boodschappen van tegenwoordig, plus het verlaagt je verbruik dus je footprint. Wanneer je een maaltijd per dag schrapt, bijvoorbeeld in de ochtend krijgt je lichaam de kans om op celniveau te herstellen. Als je 300 ontbijten per jaar overslaat, dan scheelt dat aanzienlijk in je verbruik en portemonnee!

2. Vervang vlees waar mogelijk met vegetarisme en veganisme: De keuze om geen dierlijke producten te consumeren heeft aanzienlijke invloed op de ecologische voetafdruk, omdat dierlijke landbouw bronnen intensiever zijn dan plantaardige.

3. Ga voor lokaal en seizoensgebonden voedsel: Het eten van voedsel dat lokaal wordt geproduceerd en in het seizoen is, helpt transportkosten door import/export en energieverbruik te verminderen.

4. Kies voor biologische landbouw: Biologische landbouwmethoden minimaliseren het gebruik van schadelijke chemicaliën en bevorderen duurzaam bodembeheer. Biologische producten bevatten hogere voedingswaarden. Deze producten zijn wel duurder, dus zul je er waarschijnlijk ook zuiniger mee omgaan. Zonde om hard verdiende eurootjes de kliko in te gooien toch?

5. Voedselverspilling verminderen: Voedselverspilling heeft een aanzienlijke ecologische impact vanwege de middelen die verloren gaan bij productie, transport en verwijdering. Het is niet alleen het afval dat je weggooit. Het hele proces van productie tot en met het bereiden van de maaltijd kost energie. Dat alles gaat verloren indien je voedsel verspilt.

6. Integreer prana in je leven: Prana is een universele levensenergie die je stap voor stap (onder begeleiding!) kunt integreren in je leven. Denk eens aan een heel fijn moment uit je leven. Zo’n moment dat je het besef van tijd en plaats verliest en je emotionele voldoening geeft. Dat zijn de momenten dat je al van prana leeft. Een bron van energie waar je gratis op kunt teren.
Het is zelfs mogelijk om volledig afhankelijk te worden van prana, maar dit vergt geduld en training.In onze retraites leren wij mensen om van prana te leven. Ik leef zelf volledig van prana. Ben je benieuwd hoe dit mogelijk is? Bekijk dan een van mijn documentaires op deze website.

7. Verpakkingsmateriaal en milieuvriendelijke verpakkingen: De keuze voor duurzame verpakkingen kan afval verminderen en de impact van de voedselindustrie op het milieu verminderen. Landelijk zijn er inmiddels al nieuwe regels voor het gebruik van plastic. Wist je trouwens dat microplastic deeltjes in voeding terechtkomen?

8. Voedselzekerheid en biodiversiteit: De grootschalige landbouw heeft al bewezen ecosystemen te verstoren en brengt biodiversiteit in gevaar. Wat gevolgen heeft voor de ecologische balans. Niet voor niets wordt biologisch eten steeds populairder. Puurder voedsel voor onze samenleving en minder gifstoffen die in onze voeding terechtkomen en ook nog eens onnodig de bijen en vlinders doden.

9. Stadslandbouw en gemeenschapstuinen: Lokaal voedsel verbouwen in steden kan de ecologische voetafdruk verminderen en de gemeenschap ten goede komen. Je kent vast wel iemand met een biologische groentetuin.

10. Vaak is tweedehands goed genoeg: verminder de koop van nieuwe producten. Tweedehands producten kunnen vaak nog prima een ronde mee. Waarom zou je alles nieuw willen hebben? In Nederland staan schuren, kasten en zolders overvol met producten die nauwelijks worden gebruikt. Zonde! Heb jij ook zo’n zolder… wellicht is het tijd om wat spullen weg te doen – maar niet weggooien natuurlijk!

matiging - minder consumeren voordelen

6 voordelen van matiging (minder consumeren)

  1. Verkleining van de ecologische voetafdruk: Door te matigen in onze consumptie, verminderen we onze ecologische voetafdruk. Dit betekent dat we minder natuurlijke hulpbronnen gebruiken.
  2. Beperking van lucht- en watervervuiling: Minder consumptie betekent minder productie en transport van goederen, wat op zijn beurt de lucht- en watervervuiling vermindert. Schone lucht en water zijn van cruciaal belang voor zowel menselijke gezondheid als het milieu.
  3. Gezondheidsvoordelen: Matiging heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Minder consumeren kan leiden tot gezondere eetgewoonten en minder stress, wat op zijn beurt bijdraagt aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid.
  4. Besparing van financiële middelen: Minder consumeren betekent dat we geld besparen. Dit kan ons helpen om financieel stabiel te blijven en ons in staat stellen om te investeren in duurzame oplossingen en groenere levensstijl keuzes.
  5. Bewustwording en verantwoordelijkheid: Matiging moedigt bewustwording aan over onze impact op het milieu en spoort ons aan om verantwoordelijker te handelen. Dit leidt tot positieve veranderingen in onze keuzes en gedrag.
  6. Minder lichamelijke klachten door voeding: Het concept van leven op prana, maar ook het regelmatig vasten geeft diverse gezondheidsvoordelen, zoals een lager risico op bepaalde voedingsgerelateerde aandoeningen zoals darmklachten, het geeft minder energie dippen en vermindert de slaapbehoefte.
Vraag & antwoord

Omdat er hoofdzakelijk twee type retreats  zijn en een online variant, hebben we per type retreat een veelgestelde vragen sectie voor je toegevoegd. Vind antwoord op alle vragen via onderstaande knoppen.

Pranic Activatie Weekend

Pranic Essence Retreat

Pranic Essence Online

Brahman Menor recensies en ervaringen

Agenda

Interesse in een van onze evenementen of retaites? Samen maken we onze wereld gezonder en mooier.
We zien jou er graag bij!

Leven van Prana online communities

Een meerwaarde en aanrader is om je aan te sluiten bij de communities van gelijkgestemden. Inmiddels zijn er al duizenden mensen aanwezig en
ook jij bent van harte welkom!

Brahman Menor's nieuwste boek
NIEUW!