(maatschappelijke) Vrijheid
zo creëer je een vrijer en onafhankelijker leven

Op deze pagina gaan we dieper in op het begrip (maatschappelijke) vrijheid, wat dit voor jou kan betekenen en wat wij als organisatie en community aan jou kunnen bieden en meegeven omtrent dit onderwerp.

Onderwerpen op deze pagina relevant aan ‘vrijheid’:

Voeding en conditionering, intermittent vasten, Financiën, conditionering, maatschappij, samenleving, gezondheid, consumeren, prana, vermoeidheid, gezondheidsklachten, goede voornemens, vrijheid, onafhankelijkheid

Wat bedoelen we met (maatschappelijke) vrijheid?

Voor iedereen heeft het begrip vrijheid weer een net iets andere betekenis. We richten ons in dit artikel op de bovengenoemde aspecten van vrijheid waarmee je een praktisch vrijer en onafhankelijker leven kunt leven. Maatschappelijke vrijheid geeft de mogelijkheid om keuzes te maken die passen bij jouw behoeftes en een levensstijl te leiden die in lijn is met jouw waarden, wensen en verlangens. Daarmee zo min mogelijk te worden beperkt door externe invloeden die we in onze samenleving tegenkomen.

Vrijheid en onafhankelijkheid zijn veelbesproken onderwerpen

Hoe kun je een onafhankelijker en vrijer leven creëren in een drukke prestatiemaatschappij? Vrijheid is een veelbesproken onderwerp en het vergt wat creativiteit en doorzettingsvermogen om werkelijke vrijheid in je leven te integreren. Als ‘product’ van onze maatschappij worden we vanaf de kindertijd al met cijfers, rapporten en cito-toetsen beoordeeld, zodat we op het ‘juiste niveau’ terechtkomen. Er komt een moment in je leven dat je sterk genoeg bent om voor jezelf op te komen en dat je voelt dat het anders moet… een vrijer en minder gedwongen leven wellicht? Je bent niet alleen!

Wat wij en onze community kunnen betekenen voor jouw vrijheid

Onderwerpen waar wij als organisatie dagelijks mee te maken hebben binnen onze community en tijdens retraites die wij geven en faciliteren zijn:

 • Hoe word ik minder afhankelijk van voeding
 • Hoe word ik minder  beïnvloed door voeding
 • De wens om financieel vrijer en onafhankelijker te zijn
 • Hoe kan ik zorgen voor een vrijer bestaan binnen de maatschappij?
 • Ik voel me eenzaam omdat ik anders denk dan mijn omgeving: de wens om te verbinden met gelijkgestemden
 • De wens om het leven meer te laten passen bij mijn behoeftes
 • Hoe leef ik een minder gedwongen leven? 
 • Hoe stap ik uit de prestatiemaatschappij?
 • Ik vertrouw de overheid niet meer.
 • De voedingsindustrie gaat niet goed om met de natuur.

We hebben deze onderwerpen samengevoegd onder het thema (maatschappelijke) vrijheid en helpen jou met dit artikel te verdiepen.

Vrijheid betekent leven zoals je dat zou willen denk aan je goede voornemens!

Je staat er vast niet elke dag bij stil maar het in vervulling nemen van je wensen (of goede voornemens) en daar naar leven is een vorm van vrijheid. Je herkent je vast wel in onderstaande lijst met goede voornemens. Veel mensen doen niet meer aan goede voornemens. Ze zijn de hoop kwijtgeraakt of vinden het onzin, waarschijnlijk omdat maar ca. 8% van de mensen het daadwerkelijk lukt om deze wensen in vervulling te brengen.

Hoe ziet jouw wensenlijst of lijst met goede voornemens eruit met betrekking tot vrijheid?

Als jij een lijstje met 5 vrijheidswensen (of goede voornemens) zou maken naar eigen invulling, welke 5 zouden dit zijn? Hoe zou dit jouw leven beïnvloeden als die 5 wensen in vervulling zouden gaan? 

De wens voor meer vrijheid omtrent voeding en gezondheid

De meest voorkomende wensen en goede voornemens zijn: gezonder zijn, geld besparen en beter voor onszelf zorgen. Voeding is een enorm belangrijke pilaar binnen het thema gezondheid. Ook binnen onze samenleving en economie is voeding een van de belangrijkste thema’s. We gaan in dit onderdeel dieper in op het thema voedsel vrijheid

De 20 populairste goede voornemens of vrijheidswensen zijn

 1. Afvallen
 2. Gezonder eten
 3. Meer bewegen
 4. Stoppen met roken
 5. Minder stress
 6. Meer tijd voor familie en vrienden
 7. Geld besparen
 8. Minder alcohol drinken
 9. Nieuwe vaardigheden leren
 10. Vaker reizen
 11. Milieubewuster leven
 12. Beter time management
 13. Minder schermtijd
 14. Vrijwilligerswerk doen
 15. Zelfliefde en zelfzorg
 16. Stoppen met snoozen
 17. Beter slapen
 18. Minder uitstelgedrag
 19. Positiever denken
 20. Carrière doelen nastreven
vrijheid omtrent voeding

Hoe is het met onze voedingsvrijheid gesteld?

We besteden veel tijd aan voeding

We zijn geconditioneerd minimaal drie keer per dag te eten. We besteden er een deel van ons budget aan maar vergeet niet de tijd die wij per dag met eten bezig zijn. Gemiddeld zijn we 2 uur per dag met voeding bezig… en dan hebben we het niet over de tijd die je op het toilet doorbrengt!

We ervaren klachten omtrent voeding

Helaas brengt voeding ook veel gezondheidsproblematiek zoals ziekte, allergie, verslaving, overgewicht en chronische aandoeningen met zich mee. 25% van de mensen ervaart problemen omtrent (bepaalde) soorten voeding, zoals allergische reacties, maag/darm problemen, huidproblemen en zelfs gedragsproblemen zoals moeite met concentreren, maaltijd dips, energie schommelingen en brainfog.

We besteden veel geld aan voeding

Voeding is duur en vooral hoge kwaliteit bio voeding die beter voor mens en milieu zou moeten zijn is enorm duur! Wat ervoor zorgt dat we minder geld te besteden hebben voor andere belangrijke dingen. De hoge kosten van boodschappen geeft een groot deel van onze bevolking stress… en stress is… tja, iets dat meer kwaad dan goed doet. Hoe kun je minder afhankelijk worden van eten en drinken zodat je een vrijer leven krijgt? Dat ga je zo direct lezen.

Voeding is in onze cultuur enorm belangrijk

Er zijn mensen die “leven om het eten” in plaats van “eten om te leven”.  Hoewel we in Nederland een druk bestaan leven wordt er inderdaad ook vaak wel even een boterham naar binnen gepropt terwijl we in onze auto naar ons werk rijden, of wanneer we honger hebben onderweg even een snack gehaald bij een benzinepomp. Toch wordt er dagelijks behoorlijk wat tijd, geld en energie besteed aan voeding en alles daaromheen.

We besteden gemiddeld 1,5 uur per dag aan activiteiten gerelateerd aan voeding

Nederlanders besteden gemiddeld 1 tot 2 uur per dag aan het nuttigen, bereiden en inkopen van voeding. Dit kan variëren per persoon. De een neemt er meer tijd voor dan de ander, afhankelijk van de levensstijl, gezinssituatie en persoonlijke voorkeuren. Ook uit eten gaan is een belangrijk onderdeel binnen onze cultuur. De reden dat we zoveel tijd aan eten spenderen is vooral de (aangeleerde) emotionele waarde van voeding.

Bij een feest hoort (te)veel lekker eten (en drank)

Voedsel kan ook een bron van genot en geluk zijn. Het belang van voeding in het dagelijks leven kan variëren, maar het heeft over het algemeen een aanzienlijke emotionele betekenis voor veel Nederlanders. De vrijdagmiddag borrel, eerste, tweede en derde kerstdag, paasdagen, verjaardagen etc. Hoe vaak heb jij te veel gegeten of gedronken tijdens dit soort momenten? Grote kans dat je te vaak, te veel en net iets te lekker genoten hebt!

3 manieren om vrijheid omtrent voeding te vergroten

Als je benieuwd bent hoe je minder afhankelijk kunt worden en tijd, geld en energie kunt besparen met het thema voeding dan zit je hier goed! We hebben een aantal mogelijkheden voor je. Naast het feit dat wij met onze organisatie mensen begeleiden naar een (voedsel) vrijer leven en emotionele trauma’s losmaken tijdens onze retraites, weekenden en evenementen kan dit jou al helpen om de eerste stap te zetten naar vrijheid.

1. Intermittent fasting (vasten)

Een populair onderdeel van onafhankelijk worden van voeding is intermittent fasting (vasten). Dit voedingspatroon omvat periodes van vasten, afgewisseld met eet periodes. De voordelen die mensen ervaren door intermittent vasten zijn onder andere:

 • Gewichtsbeheersing en vetverlies.
 • Verbeterde stofwisseling en insulinegevoeligheid.
 • Verhoogde geestelijke scherpte en concentratie.
 • Bevordering van de cellulaire reiniging en herstelprocessen.
 • Intermittent vasten kan mensen helpen om bewuster met voeding om te gaan en de afhankelijkheid van voeding te verminderen.
 • Je traint je lichaam tijdens het vasten om te gaan met het hongergevoel – wat overigens geen échte honger is, maar een gewenning!
 • Door standaard (elke dag) een maaltijd over te slaan krijgt jouw lichaam rust om zichzelf te herstellen op een dieper niveau in plaats van continu bezig te zijn met het verwerken van voeding.

2. Ga zelf aan de slag met het creëren van meer vrijheid omtrent voeding

 • Zelfbewustzijn: Begin met het ontwikkelen van zelfbewustzijn over je eetgewoonten, emoties en triggers die van invloed zijn op je relatie met voeding. Houd een dagboek bij waarin je je eetpatroon en gevoelens bijhoudt. Dit helpt je te begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt.
 • Luister naar je lichaam: Leer te luisteren naar de signalen van je lichaam, zoals honger en verzadiging. Eet wanneer je honger hebt en stop als je vol zit. Vermijd eten uit verveling, stress of andere emotionele redenen.
 • Verwijder beperkende overtuigingen: Probeer te werken aan beperkende overtuigingen over voeding, lichaamsbeeld en gewicht. Deze overtuigingen kunnen je beperken en je relatie met voeding beïnvloeden.
 • Zoek professionele hulp: Als je worstelt met een eetstoornis, ernstige voedselangsten of andere emotionele problemen rondom voeding, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij een therapeut, diëtist of voedingsdeskundige.
 • Leer van anderen: Praat met gelijkgestemde mensen en mensen die al vrij zijn van voeding zoals binnen onze community. Hierin kun je vrijuit praten over je ideeën en wensen omtrent vrijheid. Je kunt veel leren van anderen en steun krijgen tijdens je reis naar meer vrijheid rondom voeding.

3. Volg een van onze retraites om je leefstijl te veranderen

Wij helpen wekelijks mensen naar een onafhankelijker en vrijer leven op het gebied van voeding. In onze retraites en bijeenkomsten helpen we mensen met alle bovengenoemde thema’s. De grootste verandering die we teweegbrengen omtrent vrijheid is het toevoegen van prana in de leefstijl van mensen die bij ons komen. Prana is een term die verwijst naar de levensenergie en vitale kracht die in alles aanwezig is.

Het integreren van prana in je leven heeft vele voordelen. Hieronder volgen er een aantal:

 • Verbeterde vitaliteit en levenslust.
 • Bevordering van emotioneel welzijn en innerlijke rust.
 • Verhoogde bewustzijn en verbinding met het universum.
 • Verbeterde veerkracht in het omgaan met levensuitdagingen.
 • Minder (voedings) verslaving.
 • Voeding is niet meer nodig om je goed of gelukkig te voelen.
 • Geen alcohol meer nodig voor ontspanning.
 • Je ervaart veel meer dankbaarheid en geluk.
 • Prana geeft vrijheid in je denken, wensen en behoeften.
Vraag & antwoord

Omdat er hoofdzakelijk twee type retreats  zijn en een online variant, hebben we per type retreat een veelgestelde vragen sectie voor je toegevoegd. Vind antwoord op alle vragen via onderstaande knoppen.

Pranic Activatie Weekend

Pranic Essence Retreat

Pranic Essence Online

Brahman Menor recensies en ervaringen

Agenda

Interesse in een van onze evenementen of retaites? Samen maken we onze wereld gezonder en mooier.
We zien jou er graag bij!

Leven van Prana online communities

Een meerwaarde en aanrader is om je aan te sluiten bij de communities van gelijkgestemden. Inmiddels zijn er al duizenden mensen aanwezig en
ook jij bent van harte welkom!

Brahman Menor's nieuwste boek
NIEUW!