Off the Grid

Op deze pagina gaan we dieper in op het begrip off the grid leven en alles dat wij als organisatie en community aan jou kunnen meegeven omtrent dit onderwerp.

Onderwerpen op deze pagina relevant aan ‘off the grid’:

lichamelijke gezondheid, financiën, geestelijke gezondheid, stress verlagen, samenleving, kapitalisme, maatschappij, wereldproblemen, zelfontwikkeling, bewustwording, tribes, community, cijfers & statistieken, verbinding, essentie, natuur, vrijheid, consumeren, voeding, vasten, footprint verlagen, milieu, zelfvoorzienendheid, retraites.

Wat betekent Off the Grid?

Off the grid betekent letterlijk ‘van het net’.  Een off the grid / Off-grid leven biedt een zekere mate van zelfvoorzienendheid. Mensen zijn niet meer afhankelijk van externe voorzieningen en systemen, zoals elektriciteitsnetwerken, riolering en waternet of gasnet. In het verlengde daarvan is een bijkomend voordeel de financiële besparing. Het scheelt heel wat abonnementen wanneer je een off the grid bestaan leidt.

Door gebruik te maken van technologieën en comfortabele moderne overlevingstechnieken samen met het aanbod van moeder natuur, kunnen mensen tegenwoordig veel makkelijker zelfstandiger leven dan vroeger, wat het aantrekkelijker maakt om jouw eigen leven (steeds meer) off the grid in te richten.

Een off the grid leven wordt ook wel gecombineerd met een leven buitenaf. Denk dan aan een (sta)caravan, tiny house, cabin of een vrijstaand huisje ergens afgelegen. Heb jij weleens (of wellicht steeds meer) behoefte aan ‘een hutje op de hei?’ Dan kunnen wij jou verder helpen binnen onze community.

Een off the grid / off grid leven is bewust worden

Off the grid is een term die steeds populairder wordt. Dit merken we binnen onze organisatie waarmee we mensen helpen op het pad van bewustwording en zelfontwikkeling. Steeds vaker wordt er gesproken over off the grid leven.

Er groeit tevens een verlangen om steeds meer los te komen van de huidige samenleving: de prestatiemaatschappij. De samenleving die wij als ‘normaal’ kennen, wordt ons al van jongs af aan aangeleerd.  Vanaf het moment dat we naar school gaan halen we cijfers en worden we met anderen vergeleken. ‘Je wijkt af van het gemiddelde’!

Heb jij het gevoel dat jij net als wij anders willen leven dan ‘het gemiddelde’, dan zit je hier goed.

Bewustwording is de rode draad bij het thema ‘off the grid’

Vooral bij mensen die een bewustwordingsproces ondervinden of zijn ondergaan speelt het onderwerp off the grid / off grid. We horen de wens om off-grid te gaan leven niet alleen steeds vaker voorbij komen, maar we zien ook echt steeds meer groepjes mensen die zich terugtrekken uit het systeem. Zij verkopen hun huis of zeggen de huur op, verlaten het oude leven en trekken zich terug in de natuur. Ieder heeft zo zijn beweegredenen om off the grid te gaan leven. Prestatiedruk, de zoektocht naar gezondheid, politiek wantrouwen en de overprikkeling van onze drukke samenleving zijn voorbeelden daarvan

Off the Grid wonen in een tiny house - zelfvoorzienend

Waarom off the grid wonen?

…van rijtjeshuis naar huisje in de natuur 

De redenen voor een (parttime of fulltime) off the grid bestaan zijn verschillend en hebben veelal overlap. Zo kiest de ene persoon voor een onafhankelijk en meer solitair bestaan. De ander wil meer zelfvoorzienend leven en daarbij efficiënt leven en kosten besparen.

Zo zijn er ook mensen die steeds meer afkeer voelen om te leven in de huidige (prestatie) maatschappij. Waarom zou je hard werken om je geld in te wisselen voor een elektriciteitscontract, gas of water, boodschappen, als je het ook zelf (of met je eigen community) kunt regelen?

Off the grid beweegredenen

Duurzaamheid en milieubewustzijn:

De bewuste mens van tegenwoordig wil de ecologische voetafdruk verminderen voor een betere wereld. Ook willen zij minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en andere niet-duurzame bronnen. Mensen die off-grid leven maken gebruik van gereedschappen en technieken waarmee ze hun eigen elektriciteit op kunnen wekken met zonne-energie, windenergie, of stromend water. Ook wordt regenwater opgevangen voor gebruik en wordt afval beperkt. Er zijn ook off-grid communities die hun eigen uitwerpselen middels compost toiletten recyclen.

Stel je voor dat je niet meer jouw basisbehoeften zoals levensmiddelen / boodschappen uit een supermarkt haalt, maar op natuurlijke wijze verkrijgt… Door (meer) van prana te gaan leven. Veel mensen genieten van de uitdaging om zelfvoorzienend te zijn en hun eigen voedsel te verbouwen, energie op te wekken en basisbehoeften te vervullen zonder hulp van ‘het systeem’. De zelfvoorzienendheid maakt onafhankelijk van het grote systeem.

Ben je zelfvoorzienend, dan ben je al grotendeels los van het systeem. Een zelfvoorzienend leven in combinatie met een leven van prana geeft je bijvoorbeeld de vrijheid dat je geen last meer hebt van plotselinge extreem stijgende energieprijzen, dat je geen mondkapje meer op hoeft om naar winkels te moeten, of ca. duizend euro per maand aan boodschappen meer hoeft te betalen!

Financiële overwegingen:

Off-grid leven is vele malen goedkoper dan leven in het systeem.  Je kunt eenvoudig duizenden euro’s besparen op maandelijkse rekeningen voor nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas en water. Door van prana te gaan leven bespaar je extra geld aan boodschappen en levensmiddelen. Ook maakt dat je onafhankelijk van weersomstandigheden voor het telen van groenten en fruit, wat een enorme (financiële) vrijheid oplevert.

Zelfbeschikking en onafhankelijkheid:

Sommige mensen willen graag ontsnappen aan ’the ratrace’ van het moderne leven, waarin ze zich gevangen voelen in een eindeloze cyclus van werk en consumptie. Kies je voor werken om te leven, of leven om te werken? Off-grid leven kan hen helpen een meer zelf bepaald en eenvoudiger leven te leiden, waarbij er veel meer tijd overblijft voor essentiële dingen, zoals tijd doorbrengen met vrienden, familie of jouw eigen community. Dit geeft meer verbinding, het gevoel van saamhorigheid en eenheid.

Er zijn ook mensen die ervoor kiezen off the grid te gaan vanwege politieke overtuigingen of ideologische redenen. Ze willen bijvoorbeeld ontsnappen aan overheidsregulering of zichzelf isoleren van de moderne samenleving.

Interesse in een gezond leven in een hutje op de hei?

Een hutje op de hei, is een uitspraak die je vast weleens gehoord of gebruikt hebt. Een off the grid leven kan je vele voordelen opleveren. Je leeft simpeler, kleinschaliger en meer in verbinding met jezelf en de natuur. Nu het financieel lastiger wordt om rond te komen door de inflatie en hoge energieprijzen en er voor het gros van de bevolking nog nauwelijks geld overblijft, is dit een heel mooie manier om je leven te verrijken, terwijl je maandelijkse kosten laag kunt houden. 

Een aantal voordelen van een off the grid leefstijl kunnen zijn: minder consumeren en meer ontspannen leven in de natuur, grote kans om vrij te zijn van fysieke en mentale klachten. Een leven zonder burn-out, ADHD labeltjes en talloze westerse welvaartsziekten, zoals diabetes, chronische stress en hart- en vaatziekten, je zit minder stil en bent fysiek meer in beweging.

Ben jij iemand die het thema off the grid verder wilt onderzoeken dan is het aan te raden om de verbinding met jezelf onder de loep te nemen. Hoe ga je door het leven, hoe gelukkig ben je nu en wat heb jij écht nodig om gelukkig te kunnen leven?

Vraag & antwoord

Omdat er hoofdzakelijk twee type retreats  zijn en een online variant, hebben we per type retreat een veelgestelde vragen sectie voor je toegevoegd. Vind antwoord op alle vragen via onderstaande knoppen.

Pranic Activatie Weekend

Pranic Essence Retreat

Pranic Essence Online

Brahman Menor recensies en ervaringen

Agenda

Interesse in een van onze evenementen of retaites? Samen maken we onze wereld gezonder en mooier.
We zien jou er graag bij!

Leven van Prana online communities

Een meerwaarde en aanrader is om je aan te sluiten bij de communities van gelijkgestemden. Inmiddels zijn er al duizenden mensen aanwezig en
ook jij bent van harte welkom!

Brahman Menor's nieuwste boek
NIEUW!