Midlife crisis,menopauze en persoonlijke ontwikkeling

In dit onderdeel zoomen we in op de thema’s midlife crisis, quarter life crisis en de menopauze, wat bij heel veel mensen aan de orde is. Ca. 1 op de 5 mensen (in Nederland) heeft of krijgt te maken met een midlife crisis en 10% van de vrouwen in Nederland zit op dit moment in de overgang. Welke impact hebben deze fases op het leven van mannen en vrouwen en hoe kun je in deze levensfase het beste uit de voeten? Als organisatie dragen we bij om dit moment als transitie in te zetten naar de nieuwere, oudere en wijzere jij!

Onderwerpen binnen het thema midlife crisis / menopauze:

Fysieke gesteldheid, mentale gezondheid, emotioneel welzijn, metabolisme, hormonen, stress, overgang, herstellen, zelfontwikkeling, healing en retraites, prana als levensenergie, meditatie, transformatie, zingeving, identiteit, zingeving, lichamelijke klachten

Midlife crisis uitgelegd

In de middelbare levensfase (tussen de 40 en 65 jaar noemen ze ‘midlife’) ondergaan vele mannen en vrouwen aanzienlijke veranderingen, waarbij de midlifecrisis wordt beschouwd als een keerpunt. Het is een emotionele toestand van twijfel en onrust (de crisis dus!) waarbij een ongemakkelijk gevoel heerst bij het besef dat het leven ‘op de helft is’. 

Ook kan de fysieke gesteldheid een rol spelen in deze levensfase, waarbij we bij mannen over ‘penopauze’ spreken en bij vrouwen over de menopauze gevolgd door de overgang.

Wij helpen als organisatie jaarlijks honderden mensen die met levensthema’s zoals de midlife crisis, menopauze (overgang) en persoonlijke ontwikkeling bezig zijn en delen graag de waardevolle informatie uit onze retraites met je.
– Brahman Menor

De Midlifecrisis klachten, een pijnlijke bewustwording

De midlifecrisis is een keerpunt in het leven van zowel mannen als vrouwen, doordat zelfreflectie over levenskeuzes, gevoelens van ‘onvoldaanheid’, verveling in werk, relaties en sociale interacties kunnen zorgen voor (pijnlijke)bewustwording.

Midlife Crisis Bewustwording vrouw

Wakker Worden! De midlife crisis als wake up call

Het besef moment – ook wel moment van ‘wakker worden’ genoemd – hoort bij de midlife crisis en is bij veel mensen heel duidelijk aanwezig, Hierbij kunnen de volgende aspecten aan bod komen:

 • Zelfreflectie: iemand begint diepgaand na te denken over zijn of haar leven, waarbij existentiële vragen en twijfels naar voren komen.
 • Onvrede met Huidige Situatie: Er ontstaat een ontevredenheid over verschillende aspecten van het leven, zoals carrière, relaties en persoonlijke prestaties.
 • Verlangen naar Verandering: Er ontstaat een sterk verlangen naar verandering en vernieuwing. Dit kan zich manifesteren in impulsieve beslissingen en het zoeken naar nieuwe ervaringen.
 • Bewustwording van Tijd: Het besef dat de tijd voorbijvliegt, kan een gevoel van urgentie veroorzaken om het leven opnieuw vorm te geven en diepgaandere betekenis te vinden.
 • Exploratie van Identiteit: Iemand begint zijn of haar identiteit te heroverwegen en zoekt naar manieren om authentiek(er) te leven.

Midlife crisis en overgang: je wordt je bewust van je veroudering

Ook het gevoel van ouder worden is merkbaar en zichtbaar. Je hebt minder energie, je huid gaat hangen en het verouderingsproces kan ook gepaard gaan met gezondheidskwalen. Je uiterlijk gaat tekenen van ouderdom laten zien, wat voor velen ook een negatieve impact kan hebben op het zelfbeeld. Al voel je jezelf van binnen wellicht nog jong, de spiegel laat toch wat anders zien!

Overcompensatie is ook een thema dat naar de voorgrond treedt. Je ziet daarom dat veel 40-plussers de sportschool induiken, diëten en grondig aan de slag gaan met hun gezondheid. Enkele voorbeelden van hoe dit zich bij mannen uit: haren verven, wenkbrauwen epileren, een sportwagen of motor kopen en hippe kleding dragen.

Duur van de midlife crisis

De wens en de drang om ingrijpende veranderingen door te voeren, waarbij vaak ook impulsieve beslissingen worden gemaakt, is kenmerkend in deze levensfase. De duur varieert, met ongeveer 3 tot 10 jaar voor mannen en 1 tot 5 jaar voor vrouwen, hoewel niet iedereen deze levensfase even bewust doormaakt.

Welke signalen geven het einde aan van de Midlife Crisis?

Het einde van een midlife crisis is niet van de één op andere dag waarneembaar. Stap voor stap worden ‘lichtpuntjes van herstel’ waargenomen. De volgende kenmerken en signalen laten zien dat de situatie aan het veranderen is.  

 • Stabiliteit in emoties
 • (Zelf)acceptatie en zelfinzicht
 • Nieuwe energie, richting en focus
 • Herstel van relatie(s) of nieuwe relatie(s)
 • Nieuwe levensdoelen en prioriteiten
 • Afname van lichamelijke klachten

Last van een zware Midlife Crisis?

Zoals iedereen anders is, kan ook iedereen de midlife crisis anders beleven. Sommige mensen staan er niet eens bij stil, ze leven gewoon hun leven en gaan niet zo diep door fases heen als anderen. Echter, als je te maken hebt met een ‘zware’ midlife crisis, kun je het inderdaad ervaren als een crisis met zelfs depressieve gevoelens als gevolg. Hoe herken je een zware midlife crisis?

Een (zware) midlife crisis verhelpen of versoepelen; retraites bieden uitkomst

Het is belangrijk op te merken dat de intensiteit en duur van een midlife crisis sterk variëren van mens tot mens. Wat je kunt doen om de midlife crisis te versoepelen en te verzachten is aan de slag gaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

In dat opzicht kunnen wij met onze organisatie van groot belang (voor jou) zijn. We bieden professionele begeleiding voor mensen die op zoek zijn naar zichzelf en de diepere betekenis van het leven. Dit bieden we aan in de vorm van retraites waarin mensen een weekend tot een week zich volledig terugtrekken uit hun drukke leven. Tijdens de retraites ga je met een groep gelijkgestemden de diepte in op zoek naar essentie en verbinding met jouw binnenwereld, met als doel verwerking en nieuwe inzichten. Het deelnemen aan retraites blijkt in de praktijk een effectieve stap te zijn die vele antwoorden en nieuwe levensenergie geeft, onder andere voor degenen die worstelen met de gevolgen van een zware midlife crisis.

Meer weten over onze retraites?

KOMENDE EVENEMENTEN

DOWNLOAD ONS EBOOK

Een zware midlife crisis wordt gekenmerkt door intensieve en langdurige symptomen:

 • Diepgaande Onrust: Er is sprake van aanzienlijke innerlijke onrust en voortdurende twijfels over levenskeuzes, wat kan leiden tot een gevoel van desoriëntatie.
 • Grote levensveranderingen: Personen in een zware midlife crisis nemen vaak drastische beslissingen, zoals het verbreken van relaties, verandering van carrière, of zelfs het verlaten van het huidige leven.
 • Emotionele Uitdagingen: Ervaart intense emotionele ups en downs, waaronder gevoelens van depressie, angst of eenzaamheid.
 • Impact op de gezondheid: De crisis kan de fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden, wat kan leiden tot vermoeidheid, slaapproblemen of andere gezondheidsproblemen.
 • Sociale Isolatie: Personen in een zware midlife crisis kunnen zich geïsoleerd voelen en hebben moeite om steun te vinden bij vrienden en familie.
Vraag & antwoord

Omdat er hoofdzakelijk twee type retreats  zijn en een online variant, hebben we per type retreat een veelgestelde vragen sectie voor je toegevoegd. Vind antwoord op alle vragen via onderstaande knoppen.

Pranic Activatie Weekend

Pranic Essence Retreat

Pranic Essence Online

Brahman Menor recensies en ervaringen

Agenda

Interesse in een van onze evenementen of retaites? Samen maken we onze wereld gezonder en mooier.
We zien jou er graag bij!

Leven van Prana online communities

Een meerwaarde en aanrader is om je aan te sluiten bij de communities van gelijkgestemden. Inmiddels zijn er al duizenden mensen aanwezig en
ook jij bent van harte welkom!

Brahman Menor's nieuwste boek
NIEUW!