Moe wakker worden…hoe word je nooit meer moe wakker?

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en evenwichtig leven. Toch ervaart in Nederland 1 op de 5 mensen dat ze slecht slapen of moe wakker worden. Ben jij een van die mensen die na een volledige nacht toch vaak nog moe wakker wordt? Dan biedt dit artikel jou wellicht nieuwe inzichten. We helpen als organisatie jaarlijks veel mensen zoals jij, die last hebben van moe wakker worden of een slechte slaap kwaliteit. Ontdek hoe je nooit meer moe wakker hoeft te worden.

Onderwerpen met betrekking tot slaapkwaliteit en moe wakker worden:

minder slaap nodig hebben, slaapritme verbeteren, slaapproblemen verhelpen, slaaptips, moe wakker worden verhelpen, oplossingen voor slaapproblemen, voeding en slaapproblematiek, alcohol en voeding voor het slapen gaan, prana, slaapkwaliteit, retraites

Voeding is een van de grootste oorzaken van moe wakker worden

Wist je dat voeding een grote impact heeft op je nachtrust? Een van de grootste oorzaken van moe wakker worden heeft met voeding te maken. Dit hebben we met onze organisatie ontdekt waarmee we jaarlijks honderden mensen onafhankelijk maken van voeding, waarbij vooraf ongeveer de helft van alle deelnemers aangeeft moe wakker te worden. Na het volgen van een van onze retraites, waarin we de prana leefstijl integreren bij de deelnemers, verbetert niet alleen de levenskwaliteit, maar wordt ook het moe wakker worden verholpen.

Moe wakker worden kan op lange termijn gevolgen hebben voor je algehele welzijn. Wellicht heb jij of ken je iemand met het probleem van vermoeid wakker worden. In dit artikel onderzoeken we het belang van een goede nachtrust, de gevolgen van moe wakker worden, symptomen die hiermee gepaard gaan en bieden we mogelijkheden om dit probleem te kunnen verhelpen.We leggen verder uit wat de impact is van voeding op moe wakker worden met onderbouwing.

Emotionele, mentale en lichamelijke overprikkeling aanpakkenen minder moe wakker worden

Naast voeding  kunnen ook je geestelijke, mentale en lichamelijke gesteldheid impact hebben op je slaapkwaliteit en kunnen ervoor zorgen dat je ’s nachts meer tijd nodig hebt om te kunnen herstellen en met een ‘volle batterij’ op te staan. We gaan later in dit artikel verder in op de mogelijke oplossingen om overprikkeling van je emotionele, mentale en lichamelijke gesteldheid aan te pakken.

“Sinds ik onafhankelijk ben geworden van voeding en mijn leefstijl heb aangepast, heeft mijn lichaam nog maar 2 tot 4 uur slaap nodig. Moe wakker worden is voor mij verleden tijd.”
– Brahman Menor

Het belang van goede nachtrust voor zolang je nog eet: herstel op celniveau

Een goede nachtrust is een absolute noodzaak voor een gezond functionerend lichaam en geest. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zichzelf op cellulair niveau, worden herinneringen versterkt en worden essentiële hormonen aangemaakt die je overdag nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Dit herstelproces is van belang voor het behoud van een optimale fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

Gevolgen van Moe Wakker Worden

Moe wakker worden lijkt voor jou misschien een alledaags verschijnsel, maar de gevolgen ervan strekken zich verder uit dan alleen een tijdelijk gevoel van vermoeidheid.

Op korte termijn kan het leiden tot:

  • prikkelbaarheid (ochtendhumeur)
  • verminderde concentratie
  • jezelf niet lekker of niet op je gemak voelen.

Op de lange termijn kunnen de gevolgen echter ernstiger zijn en kan continu moe wakker worden bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals: obesitas, diabetes, hartziekten, depressie en ‘een kort lontje’ op het gebied van irritatie of zelfs (verbale) agressie!

Chronisch slaapprobleem en moe wakker worden

Een regelmatig tekort aan slaap kan ook het immuunsysteem verzwakken, waardoor men vatbaarder wordt voor infecties en ziekten. Daarnaast kan het invloed hebben op de cognitieve functies, wat resulteert in verminderd geheugen, trager denken (brainfog) en een verminderd vermogen om nieuwe informatie op te nemen.

Hoeveel slaap heeft een mens per nacht nodig om niet moe wakker te worden?

Een volwassene wordt geadviseerd om tussen de zeven en negen uur slaap per nacht te krijgen. Gedurende deze tijd doorloopt het lichaam verschillende slaapfasen, variërend van lichte slaap tot diepe slaap en REM-slaap. Onderbrekingen in deze cyclus, onvoldoende totale slaaptijd, of juist te lang slapen kunnen leiden tot het veelvoorkomende probleem van moe wakker worden. Niet alleen de duur van de slaap, maar dus ook de kwaliteit van de slaap heeft impact op het zelf-herstellend vermogen van het lichaam.

Symptomen van moe wakker worden

Het herkennen van de symptomen van moe wakker worden is nodig om het probleem effectief aan te pakken. Ondanks dat het vanzelfsprekend lijkt, geven we toch enkele veelvoorkomende symptomen:

Vermoeidheid gedurende de dag: Een constant gevoel van vermoeidheid dat gedurende de dag aanhoudt, zelfs na een nacht slaap.

Moeilijkheden met concentratie: Een verminderd vermogen om zich te concentreren op taken, besluiteloosheid en vergeetachtigheid.

Gebrek aan energie: Een algemeen gevoel van futloosheid en een gebrek aan energie, zelfs na een goede nachtrust.

Prikkelbaarheid: Een kort lontje, verminderde tolerantie voor stress en een verhoogd gevoel van prikkelbaarheid.

Moe wakker worden verhelpen wanneer je nog eet en drinkt

Gelukkig zijn er verschillende manieren die moe wakker worden aan pakken en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. We geven een aantal algemene tips

  1. Slaaphygiëne verbeteren: Creëer een slaapvriendelijke omgeving door de slaapkamer donker, koel en stil te houden. Beperk blootstelling aan schermen voor het slapengaan en vermijd stimulerende activiteiten.
  2. Regelmatig slaapschema: Probeer een consistent slaapritme aan te houden. Zelfs in het weekend! Hierdoor kan het lichaam wennen aan een vast slaap-waakritme.
  3. Beperk cafeïne en alcohol: Vermijd cafeïnehoudende dranken en alcohol voor het slapengaan, omdat deze de slaap kunnen verstoren, hoewel het misschien lijkt te helpen om een drankje te nemen om sneller in slaap te vallen… Alcohol wordt tijdens de slaap door het lichaam verwerkt, wat extra energie kost en de diepte van je slaap negatief beïnvloedt.
  4. Volg een van onze retraites: We organiseren jaarlijks tientallen retraites waarin we in groepen van 40 tot 200 mensen aan de slag gaan met een grondige lichamelijke, emotionele en mentale reset (op cellulair niveau). Niet alleen helpt dit bij het aanpakken van het moe wakker worden, maar bevordert het algehele energieniveau over de hele dag verdeeld.
  5. Beweeg Regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging kan de slaapkwaliteit verbeteren, maar vermijd intensieve trainingen vlak voor het slapengaan.
  6. Stressmanagement verbeteren: Leer technieken voor stressmanagement, zoals meditatie of ademhalingsoefeningen, om de geest te kalmeren voor het slapengaan.
  7. Eet minder: zware maaltijden kort voordat je gaat slapen hebben negatieve invloed op je nachtrust. Dit heeft te maken met de spijsvertering en het vrijkomen van bepaalde stoffen in het lichaam in reactie op voedselinname. Slaap is normaal gesproken nodig om te herstellen. Als je jouw slaapmoment gebruikt om in plaats van te herstellen eten te verteren, kom je uiteindelijk slaaptekort, wat de kans vergroot op moe wakker worden.

Prana helpt je nachtrust te verkorten en moe wakker wordt verholpen

Let op: dit kan alleen als jouw systeem hiervoor goed is voorbereid en op cellulair niveau is ge-reconditioneerd. Doe dit niet zomaar zonder professionele begeleiding en zonder de juiste training! 

Uit eigen ervaring  en onze organisatie is gebleken dat mensen die minimalistisch of helemaal niets eten veel minder slapen. Zij slapen gemiddeld 4-6 uur per nacht. zij verhielpen tevens het ‘moe wakker worden’ probleem.

Uit onderzoek onder de ruim 5000 mensen die wij met onze begeleiding en training hebben geholpen met de volledige integratie van een prana leefstijl, blijkt dat ca. 20% die nagenoeg niets eet, maar 3-4 uur nachtrust pakt. Waarbij moe wakker worden niet meer aan de orde is.

Ca. 40% eet maar een klein beetje en heeft een nachtrust van 3-5 uur. De overige mensen wisselen periodes van eten af met periodes zonder eten en daarvan varieert het slaapritme afhankelijk van de periode waarin ze zich bevinden.

De stelling dat een gezonde nachtrust 7-9 uur betreft voor het herstellen van je systeem is enkel relevant voor mensen die een standaard voedings- en leefstijl aanhouden die door vrijwel 99,9% van de mensen in onze maatschappij wordt gehanteerd.

Vraag & antwoord

Omdat er hoofdzakelijk twee type retreats  zijn en een online variant, hebben we per type retreat een veelgestelde vragen sectie voor je toegevoegd. Vind antwoord op alle vragen via onderstaande knoppen.

Pranic Activatie Weekend

Pranic Essence Retreat

Pranic Online

Brahman Menor recensies en ervaringen

Agenda

Interesse in een van onze evenementen of retaites? Samen maken we onze wereld gezonder en mooier.
We zien jou er graag bij!

Leven van Prana online communities

Een meerwaarde en aanrader is om je aan te sluiten bij de communities van gelijkgestemden. Inmiddels zijn er al duizenden mensen aanwezig en
ook jij bent van harte welkom!

Brahman Menor's nieuwste boek. NU met gratis 5-daagse Inner Essence direct in je mail.
NIEUW!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.