We helpen jaarlijks zo’n 500 mensen met buikklachten zoals buikpijn na het eten
Met onze organisatie geven we jaarlijks ca. 6 tot 8 retraites waarbij we groepen van 40 tot 200 mensen begeleiden bij hun bewustwordingsproces naar een gezonder leven. Daarbij komt een groot deel van de mensen bij ons met problematiek omtrent voeding zoals buikpijn na eten, opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsongemakken die we jou liever besparen. Ben jij bekend met buikpijn na het eten? We nemen je mee in dit artikel, geven diverse tips en delen de oplossing met jou die buikklachten voorgoed kan verhelpen.
Onafhankelijk worden van voeding is een heel groot thema waar wij met onze organisatie op focussen. Wanneer je onafhankelijk wordt van voeding zul je buikklachten zoals buikpijn na het eten kunnen voorkomen. We vertellen hierover verderop in dit artikel meer.
We gaan nu wat dieper in op de mogelijke oorzaken van buikpijn na het eten. Ook geven we je nuttige tips om deze ongemakkelijke situatie te voorkomen en laten je zien hoe wij met onze organisatie kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl zodat buikpijn na eten verleden tijd is.
Vijf oorzaken van buikpijn na het eten
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor buikpijn na het eten, waaronder:
- Voedselintolerantie of allergie: sommige mensen ervaren buikpijn na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, omdat ze een intolerantie of allergie hebben ontwikkeld.
- Over-eten: te veel eten kan de maag uitrekken en druk uitoefenen op andere organen, wat kan leiden tot ongemak en buikpijn. Vrijwel iedereen herinnert zich het uitbuiken na een kerstdiner…
- Te snel eten: wanneer je te snel eet, is er minder tijd voor het voedsel om goed afgebroken te worden in de maag, wat kan leiden tot buikpijn.
- Verkeerde voedselcombinaties: bepaalde voedingsmiddelen kunnen niet goed samen gegeten worden en kunnen daardoor spijsverteringsproblemen veroorzaken. Combinaties die vaak last geven zijn eiwitten en zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals vlees en aardappelen.
- Stress: stress kan een grote invloed hebben op ons spijsverteringssysteem en kan leiden tot buikpijn na het eten.
Als je al een idee hebt welke vorm van buikpijn na het eten jij hebt, dan ben je al een stap in de goede richting en kun je zelf experimenteren met het vinden van balans voor een gezondere spijsvertering. Heb je wat extra ideeën nodig, wellicht helpen een van onderstaande tips jou dan.
9 Tips om buikpijn na het eten te voorkomen
Hier zijn enkele nuttige tips om buikpijn na het eten te voorkomen:
- Let op wat je eet: houd een dagboek bij waarin je noteert wat je hebt gegeten en of je daarna last kreeg.
- Overbewerkte ‘supermarkt’ voeding vergroot de kans op buikpijn. Denk hierbij aan kant en klare maaltijden, voorverpakte salades, zakjes poeder, voorverpakt supermarkt brood etc. 80% van supermarkt producten zijn niet puur of zuiver, er zitten allerlei toevoegingen, smaak en geurstoffen in die het lichaam verstoren.
- Als je echt van je lichaam houdt… stop dan met het eten van junk/fastfood. Het eten van ongezonde vetten in combinatie met de grote hoeveelheden suiker, bezorgen jouw maag en lever niets meer dan overbelasting. Buikpijn na het eten is dan niet meer dan een logische reactie!
- Eet langzaam: neem de tijd om je eten goed te kauwen en te genieten van elke hap. Dit zal ook helpen bij een betere vertering.
- Vermijd voedselcombinaties die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken, zoals eiwitten en zetmeelrijke voedingsmiddelen.
- Verminder stress door middel van ontspanningsoefeningen, zoals meditatie of yoga.
- Wees voorzichtig met de portiegrootte: Overeten kan leiden tot buikpijn, dus probeer kleinere porties, kleinere happen en langzamer te eten. Het is beter om je bord in kleinere happen leeg te eten en wat langer te kauwen.
- Let op je eetgewoontes: Vermijd eten vlak voordat je naar bed gaat, omdat dit de spijsvertering kan verstoren en kan leiden tot buikpijn. Probeer minstens 2-3 uur voor je naar bed gaat te eten.
- Blijf gehydrateerd: Water drinken is essentieel voor een goede spijsvertering. Het helpt voedsel door het spijsverteringsstelsel te bewegen en kan de symptomen van constipatie verminderen, wat ook buikpijn kan veroorzaken.
Wat te doen bij buikpijn na het eten?
Buikpijn na het eten kan je dagelijkse leven behoorlijk in de war brengen. Maar geen paniek! Er zijn acties die je kunt ondernemen om deze ongemakken te minimaliseren en zelfs te voorkomen. Hieronder geven we je enkele handige tips die je kunt gebruiken als je last krijgt van buikpijn na het eten.
6 Tips om buikpijn na eten te verhelpen
- Drink voldoende water: dit zal helpen om het voedsel beter te verteren en de pijn te verminderen.
- Neem rustig de tijd om te ontspannen na een maaltijd, dit zal ook helpen bij de spijsvertering.
- Maak een wandeling: lichte lichaamsbeweging kan helpen bij het verlichten van buikpijn na het eten.
- Probeer gemberthee: deze thee staat bekend om zijn kalmerende werking op de maag en kan helpen bij spijsverteringsproblemen. Daarnaast worden ook deze theeën aangeraden: zoethout thee, venkel thee en kamillethee.
- Vermijd cafeïne en alcohol: deze kunnen de spijsvertering verstoren en buikpijn verergeren.
- Neem een probiotisch supplement: dit kan helpen bij het bevorderen van een gezonde balans van bacteriën in je darmen.
Het belang van luisteren naar je lichaam en je gevoel: helpt buikpijn na eten te verhelpen
Het is goed om te beseffen dat elk lichaam anders reageert op voeding en dat het belangrijk is om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Als je regelmatig last hebt van buikpijn na het eten, zou dit een teken kunnen zijn dat er iets niet goed gaat met je spijsverteringssysteem.
Ben je iemand die al langere tijd op zoek is naar oplossingen omtrent voeding en keer op keer buikklachten zoals buikpijn ervaart na het eten of een opgeblazen gevoel? Ben je moe van het zoeken naar oorzaken in voeding? Dan is onafhankelijkheid van voeding wellicht een onderwerp waar je veel aan kunt hebben.
Zo stop je het gevecht met voeding voor een goede gezondheid
Misschien kom je er na verloop van tijd achter dat ‘gezonde voeding’ ook niet het gewenste effect heeft op jouw lichaam, net zoals bij mij het geval was.. Wellicht ben je op een punt gekomen in je leven dat je het anders wilt gaan aanpakken. Maar waar begin je? Supplementen? Stoppen met suiker? (Opnieuw) diëten?
Er is een andere aanpak die wellicht omstreden lijkt… waarom zou je heel je leven afhankelijk van voeding willen zijn? Als onafhankelijk worden van voeding jouw interesse wekt, lees dan even mijn (korte) verhaal hieronder.
Wil je meer weten over hoe je onafhankelijk kunt worden van voeding?
Mijn verhaal over het verhelpen van voeding problematiek
In mijn boek vertel ik over mijn reis van Bodybuilder en alles eter naar het leven van Prana. Het leven heeft me uitgenodigd, op vele momenten, om van een heel aards leven van hard werken, geld verdienen, bodybuilden, ego, naar een leven te gaan dat van binnenuit komt en waarin verbinding, voelen en ervaren in het moment, veel belangrijker zijn geworden dan alle uiterlijke zaken die ik eerst omarmden.
