Intermittent vasten, autofagieen 3 varianten van vasten eenvoudig uitgelegd

Intermittent vasten (een manier van vasten) is inmiddels een populaire term onder mensen die actief bezig zijn met voeding en gezondheid. Vasten betekent het geheel of tijdelijk onthouden van (bepaalde) voeding. We gaan het hebben over de gezondheidsvoordelen van (intermittent) vasten en bekijken andere varianten van vasten. Ook delen we onze kennis als organisatie, waarmee we jaarlijks ca. 500 mensen tijdens retraites helpen bij het onafhankelijk worden van voeding.

Onderwerpen omtrent het thema intermittent vasten:

intermittent vasten, prana, sapvasten, autofagie, celgeheugen, celvernieuwing, voeding, intermitterend vasten, 36 uur vasten, 24 uur vasten, 18 uur vasten, retraites, verjonging, lichamelijke reiniging, immuunsysteem, ketose, ketogeen

Vasten, intermittent vasten of intermittent fasting (IF)

Intermittent Fasting (IF), ook wel bekend als intermitterend vasten/intermittent vasten – men schrijft het op allerlei manieren – is een voedingspatroon waarbij je een lange pauze tussen je eerste en laatste maaltijd hebt. Het voedingspatroon waarbij deze vorm van vasten aan de orde is geeft talloze gezondheidsvoordelen, mits je het goed en consequent toepast en je situatie het toelaat, want vasten wordt niet voor iedereen aangeraden. 

Om de gezondheidsvoordelen met intermittent vasten te realiseren, moet je minimaal 16 uur pauze houden tussen je laatste en eerstvolgende maaltijd.

Varianten van intermittent vasten

(Intermittent) vasten heeft verschillende varianten, waaronder watervasten, droogvasten en sapvasten. Binnen de verschillende varianten van vasten is er ook een diversiteit aan vasten schema’s en nieuw ontwikkelde soorten vasten zoals onderstaande 10 varianten.

Waarom zou je vasten? Autofagie (celvernieuwing)

(intermittent) Vasten is al een eeuwenoud principe en wordt zoals je hierboven wellicht hebt gelezen ook voor religieuze doeleinden ingezet. Recentere ontdekkingen over (intermittent) vasten leren ons dat er verband is tussen vasten, celvernieuwing (autofagie) en regeneratie van stamcellen. Er is groeiend onderzoek dat laat zien dat vasten een positieve invloed kan hebben op regeneratieve processen in het lichaam.

“Het lichaam ruimt beschadigde cellen en ongewenste deeltjes op, waardoor nieuwe, gezondere cellen ontstaan. Vasten stimuleert dit proces, wat leidt tot celvernieuwing en een scala aan voordelen voor het lichaam.”

(intermittent) vasten stimuleert autofagie, stamcel regeneratie en verjonging

Autofagie is een proces waarbij cellen beschadigde of niet-functionerende componenten afbreken en recyclen met als doel de cellen vitaal te houden en regeneratieve processen te ondersteunen. Recente studie (op muizen) toont aan dat (intermittent) vasten invloed heeft op de regulatie van stamcellen, die een sleutelrol spelen bij regeneratie en daarbij effectiever beschadigde weefsels kunnen herstellen met een verjongend effect! 

Wat is het voordeel van celvernieuwing?

Celvernieuwing biedt een breed scala aan voordelen voor het lichaam. Het helpt niet alleen bij het herstel van beschadigde cellen, maar heeft ook positieve effecten op het immuunsysteem, de stofwisseling en de algehele gezondheid.

Lijst met voordelen van intermittent vasten en autofagie

  • Verbeterde stofwisseling: Vasten stimuleert de stofwisseling, waardoor het lichaam efficiënter calorieën verbrandt.
  • Gewichtsbeheersing: Vasten heeft doorgaans een gunstig effect op mensen met overgewicht. Het stimuleert vetverbranding en vergroot de kans op gewichtsverlies.
  • Verhoogde energieniveaus: Celvernieuwing draagt bij aan een verhoogd energieniveau en verbetert algehele vitaliteit.
  • Verbeterde mentale helderheid: Vasten wordt geassocieerd met verbeterde cognitieve functies en mentale helderheid.
  • Versterkt immuunsysteem: Autofagie speelt een rol bij het versterken van het immuunsysteem, wat de weerstand tegen ziekten bevordert.

Meer informatie over intermittent vasten

Intermittent vasten niet voor niets een eeuwenoud principe

Ondanks dat het gros van de bevolking jarenlang maar weinig aan vasten deed is er een ommekeer ontstaan in de trend en zijn steeds meer mensen bezig op het gebied van gezondheid en zelfontwikkeling. Dat is ook niet voor niets want de lijst met positieve effecten van vasten gaat nog even door.

(Intermittent) Vasten heeft impact op de hormoonhuishouding

Hormonale veranderingen: Tijdens vasten kunnen hormonale veranderingen optreden, zoals een toename van het groeihormoon en insulinegevoeligheid. Deze veranderingen kunnen de regeneratieve capaciteit van verschillende weefsels en organen positief beïnvloeden.

Vasten helpt bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam

Ontstekingsremmende effecten: Vasten kan ontstekingsremmende effecten hebben. Chronische ontsteking wordt geassocieerd met verschillende ziekten en kan ook het regeneratieve vermogen van het lichaam belemmeren. Door ontsteking te verminderen, kan vasten bijdragen aan een gunstige omgeving voor regeneratie.

Vasten heeft een metabolisme bevorderende werking

Verbetering van metabolisme: Vasten kan het metabolisme verbeteren en de efficiëntie van energiegebruik in het lichaam verhogen. Dit kan op zijn beurt de algemene gezondheid bevorderen en regeneratieve processen ondersteunen.

Let op: Vasten kent vele voordelen, maar kan zowel fysiek als mentaal erg lastig zijn

Hoewel er met (intermittent) vasten veelbelovende resultaten zijn geboekt, is het raadzaam professioneel advies in te winnen voordat je begint aan een vastenprogramma, vooral bij mensen met gezondheidsproblemen. Zwangere vrouwen worden sowieso afgeraden om te vasten.

Stofwisseling en spijsvertering verbeteringen door vasten

Verbeterde stofwisseling: Door de regelmatige vastenperiodes kan intermittent vasten de stofwisseling beïnvloeden. Een verbeterde stofwisseling kan helpen bij het efficiënter verwerken van voedingsstoffen en afvalstoffen.

Wil je onafhankelijker worden van voeding? Wellicht biedt onze community een helpende hand.

KENNISMAKEN OP FACEBOOK

EBOOK LEZEN

Ondersteuning reiniging van de lever

Ondersteuning van de leverfunctie: Vasten kan de lever helpen bij het efficiënter verwerken van gifstoffen. Tijdens het vasten krijgt de lever de kans om zich meer te concentreren op het ontgiftingsproces zonder de belasting van het verwerken van voedsel. Let er wel op dat een sterke detox ook problemen kan veroorzaken.

Indien er teveel toxines in het bloed komen, kunnen je lever en andere organen daarop reageren. Zorg altijd dat je goed voorbereid bent, weet wat je doet of onder behandeling bent van een ervaren professional.

Intermittent vasten niet hetzelfde als detoxkuur

Het is belangrijk om te weten dat vasten niet hetzelfde is als een traditionele ‘detox’-kuur, waarbij ook vasten wordt toegepast in combinatie met specifieke kruiden en andere voedingsmiddelen met een ontgiftende werking.

Het lichaam heeft van nature al een mechanisme voor het ontgiften, uitgevoerd door organen zoals de lever en nieren, waarbij vasten dit proces – bij correcte uitvoering van het voedingspatroon – kunnen stimuleren.

Kun je volledig onafhankelijk worden van eten?

Ondanks dat de periode van vasten je voor bepaalde tijd onthoudt van eten, is de wetenschap nog niet overtuigd dat je helemaal zonder eten zou kunnen leven. Toch zijn er wereldwijd honderdduizenden mensen die door transformatie volledig onafhankelijk zijn geworden van eten. Zij leven hoofdzakelijk van een andere energiebron dan eten, namelijk ‘prana’ en eten enkel als zij daarvoor kiezen. Niet omdat het noodzakelijk is!

Vraag & antwoord

Omdat er hoofdzakelijk twee type retreats  zijn en een online variant, hebben we per type retreat een veelgestelde vragen sectie voor je toegevoegd. Vind antwoord op alle vragen via onderstaande knoppen.

Pranic Activatie Weekend

Pranic Essence Retreat

Pranic Essence Online

Brahman Menor recensies en ervaringen

Agenda

Interesse in een van onze evenementen of retaites? Samen maken we onze wereld gezonder en mooier.
We zien jou er graag bij!

Leven van Prana online communities

Een meerwaarde en aanrader is om je aan te sluiten bij de communities van gelijkgestemden. Inmiddels zijn er al duizenden mensen aanwezig en
ook jij bent van harte welkom!

Brahman Menor's nieuwste boek
NIEUW!